Prima pagina » » În perioada 22 –26 aprilie Liana Tugearu vine emisiunea „Vorba de cultură”

În perioada 22 –26 aprilie Liana Tugearu vine emisiunea „Vorba de cultură”

Publicat de Radio Romania Cultural, duminică, 21 aprilie 2013 | 19:02

În perioada 22 –26 aprilie, emisiunea „Vorba de cultură” (Radio România Cultural) o are ca invitată pe Liana Tugearu – autoarea unui volum pe cale de apariție, cu titlul „O lume întreagă din fărâme. Cronici de dans 1972-2012”.

Lucru puțin obișnuit în peisajul cultural (românesc și nu numai), cariera Lianei Tugearu se împarte între două domenii artistice: arta plastică, mai ales cea medievală, și arta dansului.

Elevă a Elenei Penescu Liciu şi a Floriei Capsali, după o perioadă relativ scurtă în care a fost balerină, a continuat să se ocupe de dans sub aspect teoretic. Din 1972 şi până în prezent, scrie cronici de dans în reviste din ţară şi din străinătate, constant la „România literară”. Între 1985 - 1987, a organizat opt programe, în cadrul studioului „Artele plastice şi Dansul”, de la Muzeul Naţional de Artă al României. Este autoare a unor librete de dans, jucate pe scenele Operei Naţionale Bucureşti, Teatrului de Balet Oleg Danovsky Constanţa, Operei din Iaşi şi la Orion Balet. A organizat secţia de coregrafie din cadrul expoziţiei din 1996, de la ARTEXPO, „Experimentalismul în arta românească a anilor ‘60 –‘90”şi a publicat în 2004 volumul „Experimentalismul în coregrafia românească a anilor ‘60  - ‘90”.În 1995 a primit un premiu pentru întreaga activitate de critic de balet, de la Uniunea Interpreţilor Coregrafilor şi Criticilor Muzicali.

Absolvind în 1972 Academia de Artă, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei, a lucrat la Direcţia Monumentelor Istorice, iar după desfiinţarea acesteia la Muzeul Naţional de Artă al României, timp în care a participat cu lucrări la Sesiuni de comunicări ştiinţifice, a publicat studii în reviste de specialitate, precum şi cărţi în colaborare sau singură şi a organizat expoziţii. În 1985 a primit premiul Ion Andreescu acordat de Academia Română, pentru colaborare la „Repertoriul picturilor murale medievale din România”. A primit de două ori premiul Margareta Sterian, în 1992 pentru colaborare la expoziţia „De la Matei Basarab la Constantin Brâncoveanu” şi în 1997, pentru primul volum al catalogului de patrimoniu „Miniatura şi ornamentul manuscriselor” din colecţia MNAR(manuscrise greceşti),  în 2006 publicând şi cel de al doilea volum, care cuprinde manuscrisele slavone ale aceleeaşi colecţii.

Lucrarea pe care o publică acum, „O lume întreagă din fărâme. Cronici de dans 1972-2012”, însumând circa 900 de pagini, adună între coperțile sale patru decenii de dans românesc – o întreprindere prețioasă și fără precedent la noi.

Ascultaţi-o pe Liana Tugearu în emisiunea „Vorba de cultură”, difuzată la Radio România Cultural, de luni 22 până vineri 26 aprilie, între orele 12:00 şi 13:00. Realizatori Ema Stere și Attila Vizauer
Share this article :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2009-2014. Radiocultura - Toate drepturile rezervate!