Prima pagina » » STORYmania 3 – 6 iunie 2013

STORYmania 3 – 6 iunie 2013

Publicat de Radio Romania Cultural, sâmbătă, 1 iunie 2013 | 08:32

Suntem o echipă creativă, dinamică și ținem neapărat să vă surprindem, de aceea știm cum să scoatem în evidență fiecare detaliu pe care voiați să îl aflați din temele pe care le iubiți, dar și din subiecte pe care nici nu le bănuiați că pot respira” cultură.
STORYmania – o serie de documentare originale la Radio România Cultural.

·        Luni, 3 iun – Food Revolution Day – realizator Lidia Laic
Nu e o revoluţie în sensul clasic al cuvântului. Este vorba mai curând de o mişcare ce promovează revenirea la obiceiurile bune. “Food Revolution Day” vine cu un îndemn, acela de a acorda mai mult timp şi interes gătitului în familie, alături de prieteni, cu şi pentru cei dragi. Jamie Oliver, bucătarul celebru în Regatul Unit al Marii Britanii şi nu numai, a venit cu o idee care a fost îmbrăţişată apoi de comunităţi de susţinători din diferite ţări. A declarat o zi care să promoveze alimentaţia sănătoasă şi preocuparea pentru felul în care ne hrănim. “Food Revolution Day” a fost celebrată şi la noi cu toată serioziatatea, în cadrul unui eveniment în care s-a vorbit despre mâncare, s-au organizat concursuri şi bineînţeles s-a gătit.

·        Marți, 4 iun  – Ţara copiilor – un loc ca-n poveşti – realizator Gabriela Mitan
În august 1925 s-a desfăşurat la Geneva Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, la care 54 de reprezentanți din diferite ţări au adoptat  Declaraţia pentru Protecţia Copilului. Atunci era menţionată pentru prima dată Ziua copilului, însă abia în 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale copiilor al  Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (Universal Children's Day).
În România, Ziua copilului se sărbătoreşte în prima zi a verii, 1 iunie, şi poate că măcar în această zi, copii au dreptul la o ţară a lor. Aşa s-a gândit şi Muzeul Ţăranului Român, care a decretat: timp de trei zile - de pe 31 mai până pe 2 iunie – curtea muzeului devine Ţara Copiilor.

·         Miercuri, 5 iun – Gustul pentru Filosofie, a treia ediție– realizator Gabriela Mitan
Se iau 4 conferinţe susţinute de filosofi şi antropologi şi câteva minuni culinare (căci “a găti este totuna cu a fi”). După ce acestea fuzionează cu “O reţetă sadică”, ajung să fie numai bune pentru “Papile şi păpuşi”. Ce rezultă de aici? “Gustul pentru Filosofie”, ediţia a III-a.

·        Joi, 6 iun  – Rabindranath Tagore – Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne, laureat al Premiul Nobel pentru Literatura în anul 1913 – realizator Mirela Stana
În anul 1913 India lua lumea literară pe sus, aducând pentru prima oară prestigiosul Nobel în Asia. Cel care a aşezat India şi literatura asiatică pe harta lumii literare la începutului secolului trecut a fost un personaj fabulos: poet, romancier, dramaturg, filozof, pictor, compozitor, eseist, profesor, ecologist, formator de opinii, reformator de şcoală, promotor al dansului, cântăreţ, creator de manuale, autorul versurilor imnurilor naţionale ale Indiei şi Bangladeshului, Rabindranath Tagore a fost un om mai mare decât vremurile.
Share this article :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2009-2014. Radiocultura - Toate drepturile rezervate!