Prima pagina » » Universitatea din Bucureşti confera titlul de Doctor Honoris Causa scriitorului Jacques De Decker

Universitatea din Bucureşti confera titlul de Doctor Honoris Causa scriitorului Jacques De Decker

Publicat de Radio Romania Cultural, luni, 6 octombrie 2014 | 11:15

Universitatea din Bucureşti îi va conferi luni titlul de Doctor Honoris Causa scriitorului belgian Jacques De Decker, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala 'Constantin Stoicescu' a Palatului Facultăţii de Drept.

'Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, Universitatea din Bucureşti onorează o personalitate importantă a societăţii belgiene, un prieten al culturii române, admirator al lui Eugen Ionesco şi Cioran, un nume de rezonanţă în literatura contemporană', se arată în Laudatio.

Dramaturg, eseist şi membru eminent al comunităţii academice, Jacques De Decker are formaţie de germanist, a absolvit Universitatea Libere din Bruxelles, a fost profesor de literatură olandeză la aceeaşi universitate, apoi profesor de istorie a teatrului şi a cinematografului la Conservatoire Royal de Bruxelles.

De Decker a publicat în Belgia şi în Franţa mai multe romane, piese de teatru, nuvele şi studii literare, dintre care o mare parte au fost traduse în germană, italiană, suedeză sau română. Creaţia sa literară este completată de o bogată activitate de critică şi eseistică.

Pentru operele sale, Jacques De Decker a fost recompensat cu mai multe premii, printre care Prix Georges Vaxelaire de l'Académie Royale (1979), Prix de la Ville de Bruxelles (1981), Prix Félix De Nayer de l'Académie Royale pentru întreaga operă (1992).

În 1996, juriul Premiului Interallié i-a acordat bursa Roger Giron de critică pentru 'En lisant, en écoutant...' În 2008, la recomandarea Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, Jacques De Decker a primit Premiul Marin Sorescu, acordat de oraşul Craiova ca recunoaştere a valorii dramaturgiei sale şi a prieteniei pe care o manifestă faţă de România.

În 1997 este ales membru al Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia şi devine secretar perpetuu cinci ani mai târziu.

'Legăturile lui De Decker cu România sunt foarte strânse. În ultimii 10 ani a participat la lucrările Seminarului internaţional Penser l'Europe, organizat în fiecare an, în colaborare, de către Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Academia Română, Institut de France şi Academia Regală de Ştiinţe Economice şi Financiare a Spaniei', susţin reprezentanţii Universităţii din Bucureşti. AGERPRES
Share this article :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2009-2014. Radiocultura - Toate drepturile rezervate!